Over mij

9 juni 1966 werd ik geboren in Vlissingen, in Zeeland, vlak bij zee… Het was fijn daar, op Walcheren – een kleine wereld, omzoomd door duinen en dijken, doorsneden door kronkelende weggetjes. Haventjes, dorpjes en kerkjes… Toch ging ik er weg: in 1985 ging ik in Utrecht filosofie studeren. Utrecht is een fijne stad en die studie was interessant… Maar ik gaf daarmee wel de jeugddromen op om paleontoloog, bioloog, astronoom of archeoloog te worden.

Na mijn studie werkte ik een zomer lang op boerderijen in Italië en Frankrijk. Ook maakte ik in mijn eentje een reis door Amerika – van New York, via Chicago naar Seattle en San Francisco, langs natuurparken, van oceaan naar oceaan. 

Daarna ging ik lesgeven aan verschillende kunstacademies en instituten voor kunstzinnige vorming; onder andere in Tilburg, Utrecht en Rotterdam. Ik gaf les over de aard van creatieve processen. Ik stelde lessen over dat onderwerp samen en schreef er artikelen over. In die lessen combineerde ik filosofie, psychologie en elementen uit de kunstgeschiedenis.

In de loop der jaren merkte ik dat ik niet alleen wilde lesgeven over het maken van mooie dingen. Ik wilde ze ook zelf maken: foto’s, collages en natuurlijk verhalen. Eerst schreef ik nog in de veilige beschutting van de schrijfclub, maar vanaf 1996 publiceerde ik verhalen (voor volwassenen) in tijdschriften, en daar kwam in 1999 mijn debuut uit voort: De genietmachine – een verhalenbundel (voor volwassenen) die verscheen bij Uitgeverij SUN.

In 1999 ging ik samenwonen in Amsterdam. Ik stopte met lesgeven en ging redactiewerk doen voor verschillende uitgeverijen en teksten schrijven in opdracht: dat was beter te combineren met het schrijven van verhalen.

Na De genietmachine duurde het een paar jaar voor er een nieuw boek verscheen, een jeugdboek: Gewist. In 2004. Bij Uitgeverij Querido. Dat boek werd heel goed ontvangen – bekroond en vertaald in het Duits. Ik bleef schrijven. Eerst nog voor Querido, later voor Uitgeverij Lemniscaat, Uitgeverij Zwijsen en Gottmer. De boeken volgden elkaar op, net als de Duitse vertalingen. Ik werk ook nu aan meerdere nieuwe boeken, en ik woon nog steeds in Amsterdam, met mijn vrouw Margaret en dochter Veerle.

Foto’s

Prijzen en nominaties

In 2007 ontving ik het Charlotte Köhler Stipendium voor ‘Gewist’.
In 2013 ontving ik een Vlag en Wimpel voor ‘De sleuteldrager’.
In 2014 alweer een Vlag en Wimpel, ditmaal voor ‘Vlieg!’
In 2015 won ik de (Duitse) Luchs Preis met ‘Flieg!’

‘Kroonsz’ en ‘Gewist’ werden genomineerd voor De kleine Cervantes.
‘Isa’s droom’ werd genomineerd voor de Gouden Lijst.
‘Patroon’ werd genomineerd voor de Boon en de Woutertje Pietserse Prijs 

 

Een paar van mijn liedteksten zijn op muziek gezet door de Haarlemse band The Ennrons:

Social Media